Vitezovi

Članovi Vinskog viteškog reda „Monah Dorotej“ su svoje mesto zaslužili velikom ljubavlju i predanim radom. Red ima redovne i počasne članove. Uz njih postoje i oni koji su na najboljem putu da postanu vitezovi, to su vinonoše

Redovni članovi reda

RadeVelickovic

Radomir Veličković

Čovek čija harizma i inventivnost na promociji Župe, njenih vinograda i vina nema kraja. Jedan od osnivača reda. Pokretač mnogih akcija i organizator mnogih manifestacija. Veliki majstor Župskog vinskog viteškog reda „Monah Dorotej“.

MicaMinic

Milorad Mića Minić

Još jedan od osnivača. Verovatno najzaslužniji za povratak tamjanike na vinsku scenu Srbije. Neprekidno aktivan u radu na promociji kvaliteta autohtonih sorti i vinskog turizma. Kako sam kaže: „rođen pod gidžom, odrastao u podrumu“.

Dragoslav Ivanović

Takođe iz grupe osnivača reda. Prokupac je njegova velika ljubav, ali i ono što ga izdvaja od drugih vinara. Ozbiljnost, staloženost i vedrina su lične karakteristike koje je preneo i u vina. Na žalost, od 09.12.2020. Gaga nadgleda neke nebeske vinograde…

KostaBotunjac

Kosta Botunjac

Bez kompromisa u vinogradu i podrumu, Kosta se drži tradicionalne proizvodnje oplemenjene savremenim znanjima i velikom ljubavlju. Umetnički duh koji vizije iz snova prenosi u vinske boce i na slikarska platna.

MilanSpasic2

Milan Spasić

Predan rad, vizija savršene tamjanike i želja za stalnim napredovanjem su osobine ovog viteza. Usavršavanje u svakom pogledu mu je svakodnevni zadatak. Svojim vinima podiže kvalitet na visok nivo. Jedan od osnivača. Primer kako se od malog proizvođača stiže do ozbiljne vinarije.

MiodragRajkovic

Miodrag Rajković

Zajedno sa bratom Dragomirom, izdanak duge loze vinogradara i vinara, čovek koji vina Župe predstavlja i kao proizvođač i kao promoter. Iz njihovog podruma izlaze neka od najfinijih crvenih vina Srbije.

MomaMinic2

Momčilo Moma Minić

Nova snaga Župskog vinarstva. Temeljan, vredan i pouzdan, izuzetno posvećen radu u vinogradu i podrumu. Rezultati rada su jasno vidljivi i značajni. Širokih interesovanja i dubokog iskustva.

DejaMihajlovic2

Dejan Mihajlović

Školovan za vinarstvo, uvek željan rada u podrumu i vinogradu. Specifična vina koja proizvodi nose dah tradicije i note novog vremena. Radi i sa autohtonim i sa internacionalnim sortama. Ogroman doprinos vinarstvu daje i kroz edukaciju mladih. 

ZoranVelickovic

Zoran Veličković

Tehnolog po struci, radni vek proveo praveći vino. Župa mu je u krvi, a grožđe u mislima. Podrum mu je druga kuća.

GvozdenRadenkovic

Gvozden Radenković

Izdanak vinarske porodice, dugogodišnji predsednik Udruženja vinara i vinogradara Srbije. Pokretač, organizator i relizator. Vinar sa upornošću. Čvrsto rešen da Radenkovići traju u vinskoj Srbiji i da Varina bude priznata i kroz odgovarajuću kategoriju.

VladaGajic2

Vladislav Gajić

Nastavljač vrlo duge porodične tradicije. Dubokih vinogradarskih korena i daleko izlistalih izdanaka.

PedjaZivkovic

Predrag Živković

Mlad, oštar, hrabar. Donosi nove ideje u podrum, ali se čvrsto drži vinograda. Vina su mu van onoga što bi se očekivalo, jer na svako stavlja lični pečat i svoj karakter. Čvrsto oslonjen na porodicu, zemlju i prirodu.

RadovanDjordjevic3

dr Radovan Đorđević

U vinarstvo došao svojim obrazovanjem, velikom željom i radom. Vinski najobrazovaniji član reda, vinar koji proizvodi izuzetno zanimljiva vina. Neprekidno istražuje i eksperimentiše. Od njega se tek očekuje da pokaže najbolje. Konsultant u mnogim vinskim pričama Srbije.

JovicaMilovanovic

Jovica Milovanović

Vinar u usponu. Obrazovan i vredan, sa velikim napretkom u kvalitetu. Od njega se očekuju nove ideje i još mnogo energije. Dobar duh prijateljskih razgovora i prava reč u mnogim momentima.

AleksandarDjoric

Aleksandar Đorić

Neizbežan u vinarskoj priči Župe. Od skora vinar, a od uvek njihov stalni saradnik – proizvođač buradi. Veseli član svakog društva u kome se nađe.

Ivan Ivanović

Još jedan vinski izdanak Župe, naslednik svog velikog oca Dragoslava. Mladi vinar i vinogradar, jedan od onih koji obećavaju i već pokazuju uspehe u radu. Proaktivan, sa novim idejama, svakako na dobrom putu.

dr Slobodan Vujić

Čovek koji se iz sveta vratio na dedovinu i na ogromnu gomilu svojih obaveza dodao i vinariju. Sve što radi, on radi punog srca, ali se nekako izdvaja vinarija čiji je vlasnik. To pokazuju i mnogobrojne domaće i međunarodne nagrade.

Saša Paunović

Kroz mnoge od aktivnosti kojima se bavi redovno je uključen u život vinara i vinarija.

Milan Ćosić

Još jedan mlad i akademski obrazovan vinar, ozbiljno naslonjen na porodičnu tradiciju. Vreme koje dolazi doneće neke nove ideje i neka nova vina, a neka od njih biće njegovo delo.

 

Predrag Ćosić

Porodica i vinogradi iznedrili su čoveka koji je predan vinogradarstvu i vinarstvu, čoveka koji grožđe i vino nosi u genima. Od njega se očekuje dalji napredak i još bolja vina.

 

Počasni članovi reda

Radomir Raško Vlastelica

Posvećen promociji vinarstva i kulturi vina. Autor više knjiga iz ove oblasti, pokretač vinskih tura u Srbiji. Od 24.07.2019. više nije sa nama.

MisaCiric

Milorad Miša Ćirić

Veliki trud ulaže u širenje slave vina Župe i Srbije. Pobornik i promoter srpskih vrednosti u zemlji i svetu, a posebno saradnje sa srpskom dijasporom širom sveta.

PredragCurcic

Predrag Ćurčić

Doprinosi srpskom i župskom vinarstvu svojim stalnim aktivnostima. Uspešan privrednik i veliki humanitarac. Bavi se obrazovanjem u oblasti zdravstva i ekologije, ali je uvek uz vinare. Aktivan na mnogim poljima, odličan organizator i vredan radnik.

KatarinaJovanovic

Katarina Jovanović

Operska primadona i nekadašnja direktorka Beogradske opere. Stalni saradnik reda u organizaciji i realizaciji mnogih manifestacija. Tu je kad god zatreba.

GoranLapcevic

Goran Lapčević

Saradnik vinara u različitim akcijama. Realizator razvojnih projekata i tvorac mnogih ideja.

Petar Peca Popović

Srpski novinar, publicista, muzički kritičar i urednik novina. Kao novinar i urednik dao je veliki doprinos na afirmaciji zabavne muzike i rok muzike. Jedan od velikih promotera Župe i njenih vina, uvek i na svakom mestu.

Branko Stanković

Televizijski poslenik, autor kultne emisije „Kvadratura kruga“ koja traje preko 20 godina, ali pre svega humanista. Njegove emisije su pokrenule mnoge humanitarne akcije i dale značajne rezultate. Uradio je preko 20 emisija posvećenih Župi i njenim vinarima.

Slavko Jovanović

Slavko Jovanović, novinar i urednik u Zabavno-humorističkoj redakciji Prvog programa Radio Beograda. Trajni pečat ostavio u emisijama Turoperator, Turističko kolo, Zabava-muzika-turizam, Veče uz radio, Karavan, i u Noćnom programu. Aktivni učesnik osnivanja Župskog vinskog viteškog reda „Monah Dorotej“. Nije sa nama od 10. januara 2022. godine.

Vinonoše

Aleksandar Rajković

Još jedan iz generacije koja čini budućnost vinarstva u Župi i u Srbiji. Nadaren, sa vinskom vizijom i željom da sopstvenim radom napreduje do krajnjih granica. 

Vladica Cvetković

Mlad godinama, ali zreo vinima. Poseduje istančan osećaj za vinarstvo i ozbiljno je posvećen onome što radi. Dobra vina su ga preporučila za vinonošu.

Bratislav Rakićević

Strpljiv, uporan, stamen… Relativno dugo je čekao priliku da dođe u red onih koji reprezentuju Župu i njena vina na vinskoj sceni. Upornim radom i kvalitetom se zasluženo izborio za to mesto. Daće on još mnogo dobrih vina iz narednih berbi.